Sunday, November 30, 2008

KBB#8: Bitter Chocolate Peppermint Biscuits

Chocmintbiscuits

KBB (Indonesian Baking Club) challenge this time: Bitter Chocolate Peppermint biscuits, hosted by Ellen and Arfi .
The thickness of biscuits should be 2 mm, I made 5 mm ! Then, sandwich three biscuits with peppermint icing. Huaaaa...to eat those biscuits, I´ve to open my mouth widely. I think, two layers enough!

 

Bitter Chocolate Peppermint biscuits
source: Donna Hay for Canvas, NZ Herald
185 g butter
1 cup caster sugar
1 egg
2 cups plain flour
1/2 tsp baking powder
1 cup icing sugar
1 tsp peppermint flavouring ( me: peppermint candy, grinded)
1 tbsp water
200 g dark chocolate (70% cocoa) me: 55% 1 cup cream


Preheat the oven to 180°C. Place the butter and sugar in the bowl of an electric mixer and beat until light and creamy, add the egg and beat well. Sift the flour and baking powder over the egg mixture and fold through.
Gently knead the dough to bring together. Roll the dough between towo sheets of baking paper (me: plastic) to 2 mm (me: 5 mm) thick. Refrigerate for 30 minutes. Cut out 7x5 cm rectangels. Place on baking trays lined with baking paper and bake for 5-6 minutes (me: 15 minutes) or until golden. Allow to cool on trays.
Combine icing sugar, peppermint flavouring and water, and mix until smooth. Set aside. Combine the chocolate and cream in a saucepan over low heat and stir until chocolate is melted and smooth. Set aside.
Sandwich three biscuits together with peppermint icing. Repeat with the remaining ingredients. Lighly grease a wire rack and place over a baking tray. Place the layered biscuits on a fork, dip each one into the chocolate mixture, place on the rack and refrigerate for 2 hours or until set.

19 comments:

Little Corner of Mine said...

Wow, this biscuit looks so delicious and pretty!

rita bellnad said...

wow.. fotone tambah keren mbak e. penampakan biskuitnya jg menggiurkan.
punyaku aku tumpuk dua, biar rada sopan getu makannya hiahahahahah...

Andrie Anne said...

Bener, foto tambah keren. Cantik bener Mba..jadi ngacai, padahal tau kok rasanya hehe buatku gula benerrr...

MamaElla said...

sedapnya...I like it...

Arfi Binsted said...

asyiiiiiik ada yang tebel juga hiyakakakakkkkk!!! toss dweh!

Kitchen Flavours said...

Wow looks yummy. I can feel the taste right now. The mint and bitter and chocolate wow.

MiNDY said...

rapi dweh hasilnya

Dwiana P said...

uhuuuu.... cantek hasilnya:)

eliza said...

coklat coating nya kurang encer kali Ret, jadi gak mulus. tapi bener, kalo digiling tebel, dua lapis juga udah cukup. kamu punya sexy, tebel :D

niftiventin said...

pa kbr mba retno...jdnya kpn nih jln2 ke mesirnya hehehe

sakseiiss mba tantangannya..yg selalu bikin ga kuku..itu loohh fotonyaaa

Isha said...

enak bgt nih kyknya mbak mau dunk

-puturea- said...

hi Mbak Retno...
jadi Godzilla cookies ya?? hehehe..tapi tetep enak dan bikin ngiler kok...taun depan rencananya ke Jerman sekalian Xmas...tapi aku nangkring di Bremen tempat mertua.. jauh ga dari Hamburg? Pengen bgt ketemu mba Retno nih...Xmas ini aku bisa pesen kue lagi? buat Michi...

VG said...

Sedapnya Retno. Great job.

Mochachocolata Rita said...

wow, foto2nya mantep mba! ternyata gitu tuh cara bikin yg pake peppermint ^_^

Foni said...

penampakannya cakep2 nih
i kudu bikin lagi kapan2... soale lama2 gue doyan juga tuh dipakein coklatnya hihi

Yasmeen said...

Decadent Chocolaty Minty treat:)

Retno Prihadana said...

*Little corner of mine: Thank you Ching.
*Rita: Iya nih, maksa numpuk 3, mengikuti resep, akibatnya kudu mangaaap gede buat ngemplok biskitnya :))
*Andrie Anne: Punyaku ini aku kurangi gulanya 1/2 cup, Jadi nggak terlalu manis banget.
Mama Ella: Thanks ya.
Arfi Binsted: He..he, toss juga ah!
Kitchen Flavour: Thanks Lubna! My son doesn´t like the taste of mint in chocolate, anyway he ate them all :))
Mindy: walah..rapi piye, belepotan gitu loh ^_^
Dwiana: Sengkyuuuu dear :)
Eliza: Kayaknya kalo nggak pake tambahan cream, mungkin lebih rapi, karena aku pake coklat yg kadarnya cuman 55%.
Nifti Ventin: Pengiiin ke Mesir, tapi nggak tau kapan..he..he.
Isha: ishaaaaa...seneng deh ketemu di dunia maya lagi, welcome back!
Putu Rea: Siiip lah Rea, ditunggu di Hamburg, cuman 1 jam koq dari Bremen.
VG: Thanks
Mochachocolata Rita: Hi..hi, itu gara-gara nggak nemu mint flavour, jadi nguleg permen deeehhh.
Foni: Anakku lebih suka biscuitnya, sebelum di coating :).
Yasmeen: Thanks!

tigerfish said...

Whoa! Very tempting!

Elsye said...

cakepppppp....aku baru mau bikin, penampakannya kayak tim tam ya mbak..bikin ngecesss fotonee..kerennnn