Thursday, December 18, 2008

Soto Bangkalan/Bangkalan Style Beef Soup

sotobangkalan1

I´ve got email from my sister who is really kind to send me her family recipes from Bangkalan, Madura. I tried two recipes: Empal Daging Bangkalan (Sorry....I didn´t take the picture of it) and this Soto Bangkalan. Thanks a lot....mmmuuuaaahhh :). Next time, I´ll try Rawon Madura.


Soto Daging Bangkalan

source: mbak Iin

ingredients:
500 g beef
1,7 litre water
4 shallots, sliced
3 cloves garlic, sliced

1 stalk green onion, chopped
4 lime leaves, salt

4 tbsp cooking oil

boiled eggs, vermicelli

spices to grind: 1,5 cm ginger, 1/3 tsp white pepper, 4 cloves garlic, 3 red chillies, 2 cm turmeric, 1/2 teaspoon terasi/shrimp paste

sotobangkalan2

directions: cook beef and water until the beef is tender, set aside. Cut the beef into cubes. Saute sliced shallots, garlics and green onion until fragrant, add spice paste. Pour into beef broth and beef, bring to boil. Keep it simmer for 5-10 minutes. Serve hot with vermicelli, boiled egg, chopped celery, sambal and steamed rice.

12 comments:

Elsye said...

cantikknyyyaaaaaa....huhui jadi ngilerrr

sefa firdaus said...

wow... Mbak Retno fotonya tambah juaraaaaa... keren-keren
pake BG item memang jadinya elegant ya :)

gimana Mbak, asik ya motret pake 100mm?

Dwiana P said...

entah kenapa gw kok demen bener liat tone gelap foto ini mbak.
cantekkk!!!! apalagi sang soto. heleh pada masak soto dimana bikin ngiler nih.

Indonesia-Eats said...

setuju ama Dwiana, kesan gelapnya bikin si soto keren.

Btw, aku dulu lewat doank Bangkaln krn tujuannya ke Sampang. Halah makk sumpeh serem balapan nyetir ama bus2 Madura *padahal blm sama ALS udah jiper duluan*

Retno Prihadana said...

to elsye, sefa, Dwiana, Pepy: makasihhh ya, ehmmm...jadi malu ahh, sama yg udah pada pakar food photography. Aku banyak belajar dari mlototin photo2 di blog men temen sekalian yg bikin terseponaa :)). *Pep, aku sendiri belon pernah ke Madura, cuman kakakku aja, soale bojo ne mbakyuku campuran Madura dan Banjar :))

Kitchen Flavours said...

Wow mouth watering yummylicious recipe.

Fanny Wijaya said...

Wahhh...looks so yummy mba, kapan-kapan nyobain ah....

Abby said...

ngiler mba..pa lagi di sini dingin banget, enak nih nyeruput kuah soto..mantapps..
keren mbak'e potona..aku blm berani pake BG item..

Little Corner of Mine said...

I never seen this kind of noodle soup before, very interesting!

A.G said...

Soto bangkalan itu apanya soto Madura ya mbak :D

Retno Prihadana said...

to Lubna of kitchen flavour, fanny, abby, ching of LCOM: Thank youuu :)
to A.G: Yin, sing iki anak e soto madura :D

Rurie said...

Wah bapakku orang Bangkalan tapi aku lom pernah tau soto ini.......slurp nih...fotonya juga keren!!!!