Saturday, October 20, 2007

Pandan-White egg Cake


I made 3 x Nastar´s recipe and still had leftover 12 white eggs (400 ml) in my fridge. After searching in internet, I found this recipe from creative kitchen. My cake doesn´t look perfect, probably coz of cooled white eggs or I modified the original recipe. I have no idea. Any suggestions??

Ingredients:
400 ml white eggs
1 teaspoon cake emulsifier
200 g castor sugar
150 g all purpose flour
125 g butter, melted
1 tablespoon pandan paste
for garnish:
100 g cheese, shredded
200 g whipped cream (200 g schlagsahne+1 sachet sahnesteif, beated)
4 tablepoon castor sugar

24 comments:

daphne said...

that looks beautiful to me though!

Everything4sweets said...

Hi Retno, may be you can try half butter, and half vegetable oil, because butter is heavy in weight,oil is lighter, but If you put half and half, the taste still good,you can still taste the butter,this is the cheating way, I always do that,so your cake become soft and lighter, I hope this help.Egg white have to be in room temperature. By the way your cake look lovely.Happy baking.

elyani said...

mbak aku juga kalau bikin kue pakai putih telur selalu ga sukses. Kalaupun jadinya bagus, kuenya agak membal kaya karet...

Andaliman said...

jadi inget pandan angel loaf cake yg pernah aku bikin yahh mbak, cuman punya mbak Retno lbh cantik dengan dekorasi.. pasti rasanya enak dan ringan putih telur gitu lho

Retno Prihadana said...

daphne: Thanks.
everything4sweets: Thank you very much!It´s really helpful.
elyani: Iya nih, klo baking cake, kadang sukses kadang bantat..suka nggak pede, he..he.
andaliman: aku tengok lagi pandan angel cakenya Pepy, cantik dan bagus banget. Next time aku coba, biar nggak bantat kayak ini..hi..hi, makanya di dekor biar dimakan sama anak2ku ^_^.

Dwiana P said...

it looks prefect for me dear. I think you did a good job. All I know is I want some.....:)

Sayangku Ayone said...

Mbak Retno, I love you *muah muah*
Aku juga punya sisa putih telor banyak banget, akibat bikin cake dan roti. Ntar aku contek ya Mbak... minta doa, semoga hasilnya secantik dan seenak buatan Mbak ;;)

Little Corner of Mine said...

Your cake looks darn good to me! Pretty and yummy looking, even better than the original.

Resto Mariena said...

kue nya cantik bgt...pengen nyomot deh. bikin nastar banyak amirrrrrrrrr..mau kirim ke nz yaaaaaaaa heeeeeeeee

eliza said...

kenapa gagalnya Ret? dense texture? aku sendiri belum pernah coba resep ini, biasanya putih telur dibikin lapis pandan yg di kukus.

Retno Prihadana said...

dwiana:Ahh...you´re so sweet!
sefa: Duhh..ini cake nggak bagus/bantat.com, perlu dimodifikasi lagi sefa, ngikutin sarannya everything4sweets.
little corner of mine: He..he, thanks.
resto mariena: Ceritanya ini cake nggak sukses, jadi di dekor..hi..hi, udah abis tuh sama anak2ku^_^. Nastar klo bikin 1 resep langsung tandas :).
Eliza: mungkin terlalu berat ya. Bisa dikukus? kayaknya aku pernah bikin yg dikukus hasilnya lebih bagus, musti cek komposisi resepnya lagi.

Kelly Mahoney said...

I've never seen anything like this but the colors are so vibrant and inviting!

Anh said...

Very interesting indeed. I haven't tried this type of cake before!

I Cook4Fun said...

Retno, your cake look perfect!!!

Little Corner of Mine said...

You got tagged!

Big Boys Oven said...

Gosh, sure a warm and inviting cake. I love the strong color as it attracts me on the spot. Lovely!

tigerfish said...

So colorful! Lovely cake.

Retno Prihadana said...

Kelly,anh, i cook4fun, tigerfish: Thanks for nice comments.
big boys oven: Thanks for stopping by my site.
little corner of mine: Oooh..another homeworks for me ^_^

Creative Kitchen said...

Menurutku, jumlah cairan jadi terlalu banyak tuh...
Kalau nambah jumlah cairan, usahakan mengimbangi dengan menambah jumlah bahan keringnya.
Telur dingin tidak masalah sama sekali...untuk bikin apapun telur dingin ok-ok aja.

Retno Prihadana said...

creative kitchen: Makasih ya sarannya, next time I´ll try again.

rita bellnad said...

aku bikin cake ini th lalu, aku tambahin susu kental manis malahan it's still ok, tapi aku bikinnya jg gak tinggi2 jadi dia ngembangnya juga gak susah-susah ^_^ don't know what went wrong to ur cake... but it looks good btw

Sorry telat nih selamat hari raya..maaf klo ada kata-kata yang gak berkenan

Retno Prihadana said...

Rita Bellnad: Trims ya. Waktu di keluarin dari oven sih Ok, tapi koq lama2 mendelep gitu ^_^

A.G said...

waaaaaa kuenya cantik....

Anisa said...

kuenya cantik, saepertinya uenak tenan mbak. Masih gak buat aku hehehe