Monday, June 16, 2008

Potato pancakes/Kartoffelpuffer




ingredients:
1/2 kg potatoes, peeled and shredded
5 tbsp self raising flour
1 egg, beaten
2 cloves garlic, crushed
1 onion, grated
salt and white ground pepper
cooking oil for frying

directions: squeeze out the water of grated potatoes with your hands and put it on a clean towel to squeeze out the remaining water. In a large bowl, combine together potato, the onion, egg and mix well. Add the flour, salt and pepper. Stir to blend. Heat cooking oil in a large frying pan. Spoon the potato mixture and cook until golden and crisp, turning once. Serve with beefsteak or fish and salad.

13 comments:

Happy cook said...

Never had them.
I think you forgot to post how to make them.

sefa firdaus said...

pengen Mbak... aku pengen banget nyoba bikin
TFS

Little Corner of Mine said...

Yum, I love potato cake. Haven't made them in a while though.

Mochachocolata Rita said...

aku seneng banget kentang mba...ini perkedel bule ya? hehehe

Retno Prihadana said...

happy cook: I´ve typed the recipe and directions. Now, you can see how to make them :)
sefa: cobain sef, dimakan pake steak atau ikan crispy siip.
litte corner of mine: My kids love to eat with potatoes, so I´ve tried to make other than french fries/pommesfrites.
mochachocolata Rita: he..he pancakesnya kentang :), mirip bakwan sayur/bala-bala ya.

Lia said...

nyontek ah kapan kapan :D

mba itu bunga2 nya cakep sirik deh disini bungaaa barang langka dan mahal huhuhu

Elsye said...

aku pernah bikin nih mbak....:D..tapi aku ga suksess..hikkss..aku coba ya mbak ..:D

Retno Prihadana said...

Lia: Ini metik bunga yang ada di halaman aja Lia, mumpung summer:). Yang jadi background itu bunga Azalea, munculnya waktu spring, sekarang dah habis bunganya.
elsye: ini aku juga baru pertamakali bikin sendiri, biasanya beli jadi:). Anak2ku penggemar kentang.

Ayin said...

kyk rösti ya mbak ato omelet spanyol :) dicocolin ma sambel botolan wenak tenan kui

Retno Prihadana said...

Ayin: Iya yin, ini mirip Rösti, biasanya aku suka beli jadi yg bentuknya segitiga di Aldi.

Judith said...

Kayak Rösti tapi yang ini lebih knusprig ya ... nyammmii banget aku suka yang knusprig (^_^)

Retno Prihadana said...

Judith: iya ini mirip rösti, enaknya dimakan anget-anget, knusprig banget sih ndak, mirip bakwan/bala-bala :)

Beachlover said...

oh!! Your potato pancake remind me of breakfast meal serve in deli here..Actually they make is as pancake but just put everything together on side wt egg and sausage..Cukup sedap ,minta sikit:))