Friday, September 7, 2007

Apple-Bread Pudding


Unser imbiss gives me an idea what to do with my leftover breads before they´re going to be expired. Of course, you can make it not only due to expire date. I´ve added sultanas/raisins and mixed vanilla+ground cinnamon.

Ingredients:
8 slices (9x9)cm butter toast bread
300 ml milk
2 teaspoons mixed Vanilla sugar+ground Cinnamon
3 eggs, lightly beaten
5 tablespoons sugar
sultanas/raisins, as required
1 apple, sliced

directions: Soak the bread in milk and eggs. Crush with a fork or a blender. Add sugar, vanilla+cinnamon and sultanas/raisins. Stir well all ingredients together. Lightly grease a (14x22) cm baking pan or pyrex. Pour the bread mixture into a pyrex then put sliced apples on the top. Bake at 180°C in the oven for 45 minutes.

17 comments:

East Meets West Kitchen said...

So pretty and yummy. Good with a scoop of vanilla ice cream too! :)

Retno Prihadana said...

east meets west kitchen: Next time, I ´ll try it with ice cream :))

tigerfish said...

Sound so easy. I wonder if I can substitute the vanilla sugar with vanilla essence/extract and the cinnamon with some allspice.

Lia said...

ide bagus aku sering buang roti :(( thanks for the recipe

Retno Prihadana said...

tigerfish: hmmm...sounds interesting and tasty, too!
Lia: sama Lia, klo weekend roti dirumah nggak laku. Kadang roti masih fresh juga aku bikin begini karena gampang bikinnya untuk nyamilan sore hari :)

Resto Mariena said...

Hmm kecium wangi nya...kalo dach nggak nyusuin boleh nih di coba. Aku add ya Retnoooooooooo. thnx

rita bellnad said...

toss !! aku jg baru bikin nih ngehabisin sisa bread minggu ini, good idea tuh dikasih apple, next time mesti aku coba nih... thanks

Retno Prihadana said...

resto mariena: klo lagi punya bayi kebayang deh repotnya. Resepnya ini gampang koq.
Rita bellnad: tosss lagi Rit!

A.G said...

mbak ini rotinya tawar yaahh ?
aku jarang beli roti tawar.. biasanya makan fullcorn bread

Ryu`s Mom said...

Yummi..enak nih kayaknya..cemilan buat sore, makannya sambil nyeruput orange juice, seger.

Retno Prihadana said...

a.g: Pake fullcorn bread juga nggak apa-apa koq, aku juga dah pernah bikin, tampilannya lebih coklat aja dan malah lebih sehat :)
Ryu´s Mom: Yuppps! pake juice ato teh anget OK.

Little Corner of Mine said...

Looks great! I tried it once with coconut milk, very fragrant, but more fattening!

edwin said...

kayanya tuh enak banget makan bakso malang jadi rindu ingin pulang ke indo

Retno Prihadana said...

Little corner of mine: you may try it with milk rather than coconut milk :)
edwin: Hi! thx udah mampir ya.

okaa-san said...

Wah, aku mesti buruan ngumpetin roti nih, buat nyoba resepnya mbak...
Btw, mbak Retno.. ijin link di blog aku ya mbak :)

Sayangku Ayone said...

Mbak, aku posting resepnya dimultiplyku... makasih banyak yaaa
enak banget

la vida es hermosa said...

halo mba, salam kenal...:) aku sudah bikin puding nya low...enak banget, suamiku suka banget...thanks for creating wonderful blog! very useful...:)aku posting juga resepnya di blogku...:)

Ari di Chile..:)