Tuesday, September 11, 2007

Kaastengels /Cheese Shortbread Cookies


For the best result, the choice of cheese is important to make Kaastengels. Use old/matured cheese/alt Käse like Gouda or Edam. Don´t forget to add pinch of salt if using unsalted butter. 

Kaastengels (1), 
Ingredients:
125 g salted butter
2 egg yolks
25 g maizena/cornstarch

150 g all purpose flour
100 g grated old/matured Edam/Gouda Cheese
¼ teaspoon baking powder

For garnish: 50 g grated cheddar cheese, 1 egg yolk


directions: Mix butter, egg yolks with a mixer then add the grated matured cheese. Knead in the mixture together with flour, maizena and baking powder. Roll the dough and cut into small rectangles about 1x3 cm. Preheat the oven to 180°C. Place rectangles onto grease trays. Brush each one with the egg yolk and sprinkle with grated cheddar. Bake until done about 15 minutes.

Kaastengels (2),
Ingredients:
125 g old/matured Gouda cheese
250 g salted butter
350 g all purpose flour
For garnish: 1 egg yolk, grated cheddar or middle old Edam Cheese
directions: mix butter and cheese with a fork, add flour. Knead the dough and roll the dough until 1 cm thickness or less then cut them. Then, follow the same directions above.

19 comments:

Dwiana P said...

I love kaastengels!! if I have enough time this would be my next project:) btw, say logo yg diatas "jgn asal copy paste" dpt dari mana? pengen juga sih aku bikin.

Kelly Mahoney said...

Yum! Looks great. I just bought some aged Wisconsin chedder cheese, but I don't think that will work with this recipe.

Retno Prihadana said...

Dwiana P: Iya bener time consuming bikin kue kering tuh. Bikin satu resep langsung abis hari itu juga sama anak2ku ^_^
Kelly mahoney: Hmm...I´m not sure too if using other cheese. Maybe you´ll get different taste.

Andaliman said...

wahhh udah nyiapin kue lebaran

Retno Prihadana said...

andaliman: biasanya nggak sampe lebaran udah habis, wong ini nyobain resep, sekali bikin lsg tandas ^_^

Little Corner of Mine said...

Your cheese shortbread cookies looking good, I bet it's tasty!

Retno Prihadana said...

little corner of mine: Thanks, you may try it, cheesy and crunchy.

East Meets West Kitchen said...

Haven't had kaastengels, but can't wait to try anything that has cheese in it, especially Gouda! :)

Everything4sweets said...

Yumm, looks so delicious, last time I made with the baking powder, it is so yummy , crunchy.

A.G said...

pesen mbak satu toples buat lebaran besok hehe...

Retno Prihadana said...

east meets west kitchen: let me know when you´ve already tried it ^_^
everything4sweet:yes, it is crunchy and my kids said: "enaakk!"
a.g: Boleh..boleh..mo dikirim apa diambil sendiri...he..he.

Resto Mariena said...

Di kasih kue plus mangkluk nya juga mauuuuuuuuuuu heee..cantik banget...dach siap siap buat lebaran nih, Ret!!!

Retno Prihadana said...

resto mariena: Ahh..cuman nyobain aja...wong sekarang aja udah habis ^_^, kebetulan ada temen yg minta resepnya.

tigerfish said...

i don't think I 've tried these before but I like savory snacks. So these cookies must be perfect for me.

Ym said...

whooowww belom lebaran udah ada kaastengel kekeekke :D

Ti said...

Thanks ya Mba resepnya mudah dan enak lagi, lihat ya di blog-ku, tapi aku lupa beli cheddarnya jadi cuma pake edam.

Arie said...

hi mba..lam kenal yah...aku juga dapat resep kaastengel dari teman di bali. rasanya sama enaknya ama resep yang aku liat di blog mba ini. cruncy banget dehh ... mampir2 jg di blog aku yah...

nisa said...

aku dah coba resepnya..enak bangett...thx ya mba.
aku minta izin menyimpan blog mba (di link) di blog ku..bole yaa...:)

meirna said...

Hi mbak,
Resep kaastengelnya tampaknya bisa di coba tuh, ada resepnya yg pake bahasa jerman ga ya?
Jd bisa bikin kekse ini barengan ama ibu mertua, maklum mertua ga bisa bahasa inggris or indo, tapi suka kue ini...

Danke
Meirna